Η Ε.Ο.Δ. Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ 

1.1. Η ιδέα

Η ιδέα της ύπαρξης μιας εθελοντικής ομάδας διάσωσης στο νησί της Σκιάθου και κατ' επέκταση στις Β. Σποράδες ήταν για χρόνια μια από τις προτεραιότητες του επικεφαλή και εκλεγέντα πρόεδρου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Β. Σποράδων κ. Τζούμα Αθανάσιου Ευάγγελου. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα και το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο, να φτάσει βοήθεια από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί (3ώρες με πλοίο από τα κοντινότερα λιμάνια, Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας). Επισκέφθηκε λοιπόν τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης στην Θεσσαλονίκη, και έπειτα από συζητήσεις έλαβε το πράσινο φως για την δημιουργία της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τον Δεκέμβριο του 2013,η οποία υπαγόταν στην Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ). Ένα μήνα αργότερα συγκεντρώθηκαν 15 εθελοντές πρόθυμοι να εκπαιδευτούν και να δημιουργήσουν τη Βάση Ετοιμότητας στο νησί της Σκιάθου.

1.2. Η εκπαίδευση των ιδρυτικών μελών
Η εκπαίδευση των ιδρυτικών μελών πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτές της Κ.Δ. και ο πρώτος που επισκέφτηκε το νησί ήταν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΕΟΔ κ. Ζαφείρης Τρόμπακας, τον οποίο ακoλούθησαν εκπαιδευτές με εξειδίκευση στους διάφορους τομείς που δραστηριοποιείται η Ε.Ο.Δ. Τα μέλη εκπαιδευτήκαν σε : Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχειό, Χρήση Κόμπων σε Τεχνικές Διάσωσης και Εξοπλισμό, Μετεωρολογία, Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών, Τηλεπικοινωνίες και Πρώτες Βοήθειες. Έπειτα από ένα χρόνο συνεχών εκπαιδεύσεων και με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μελών στη Θεωρία και στις Δεξιότητες, τον Δεκέμβριο του 2014 η Βάση Ετοιμότητας ξεκίνησε επίσημα να υφίσταται και να δραστηριοποιείται στο νησί της Σκιάθου.

1.3. Δράσεις, σεμινάρια και ημερίδες
Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας ήταν στον εορτασμό των Θεοφανείων τον Ιανουάριο του 2015 στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου με υγειονομική κάλυψη και δυναμικό 9 μελών και ενός φουσκωτού σκάφους. Αυτή η παρουσία της ομάδας κέντρισε το ενδιαφέρον των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα να γίνουν προτάσεις για υγειονομική κάλυψη σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις (αγώνες καλαθοσφαίρισης , ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης, ιστιοπλοϊκοί αγώνες και αγώνες τρεξίματος) που γίνονται στο νησί και μέχρι τότε δεν υπήρχε αντίστοιχη κάλυψη.
 Ως Βάση στο παρελθόν αλλά και σήμερα ως ανεξάρτητο παράρτημα διοργανώνει διαρκώς σεμινάρια και παρουσιάσεις για πολίτες όπως:
• Πρώτες Βοήθειες για Όλους,
• Παρουσίαση Βασικών Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης,
• διοργανώνει πιστοποιημένα σεμινάρια Πολιτών από το E.R.C. στην βασική υποστήριξη ζωής με την χρήση αυτόματου απινιδωτή (BLS). κλπ
• επιβίωση στο υγρό στοιχειό
• αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών
Συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση ώστε να αγοραστεί το συντομότερο ένας αυτόματος απινιδωτής που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του νησιού.
Δείχνει ευαισθησία στο περιβάλλον συμμετέχοντας στην Εβδομάδα καθαριότητας «Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή», Εβδομάδα καθαριότητας Σκοπέλου-Αγνώντας και το «Let’s do it Greece» υιοθετώντας μια παράλια (Λυγαριές) στο βόρειο κομμάτι του νησιού στης Σκιάθου με δύσκολη πρόσβαση, την οποία καθαρίζει κάθε χρόνο από το 2014.
Συμμετέχει σε πυρασφάλειες τους θερινούς μήνες κατά τις βραδινές ώρες λόγω μικρής δύναμης πυροσβεστών και πυροφυλάκων στο νησί της Σκιάθου ενώ από το καλοκαίρι του 2021 και την εισαγωγή μελών από την Σκόπελο ξεκίνησε και εκεί η κάλυψη.
Όσον αφορά το ανθρωπιστικό κομμάτι, συμμετέχει διαρκώς σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Αιγέας» (πρόγραμμα ενίσχυσης των παραρτημάτων νησιών του ανατολικού Αιγαίου με εθελοντές διασώστες από όλα τα παραρτήματα και βάσεις της ΕΟΔ από όλη την Ελλάδα) με 3 διασώστες που βρέθηκαν στην Λέσβο και βοήθησαν στην «υποδοχή» των προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα 2015-2016.
 Συγκεντρώσαν ρουχισμό και άλλα ειδή πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Μάνδρας Αττικής που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες το φθινόπωρο του 2017, στην Καρδίτσα, Στην μεγάλη καταστροφή στο Μάτι αλλά και φέτος μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην Β. Εύβοια στους πυρόπληκτους.
Η Ομάδα συνεργάζεται με διάφορους φορείς του νησιού και τα σώματα ασφάλειας, διοργανώνει και συμμετέχει σε ημερίδες όπως αυτή με θέμα : «Στρατηγική διαχείρισης καταστροφών κ κρίσεων για αντιμετώπιση σεισμών και πυρκαγιών και ο ρόλος του πολίτη με έμφαση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε ξενοδοχειακό περιβάλλον» και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος τόνισε το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη μιας εκπαιδευμένης εθελοντικής ομάδας στο νησί, μετά από μια καταστροφή, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (δύσκολη πρόσβαση) που χρειάζεται για να ενισχυθεί το τοπικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής στο νησί.

1.4. Μετεκπαίδευση και νέα μέλη
        Πολιτική της Ε.Ο.Δ. είναι η συνεχής εκπαίδευση των εθελοντών της. Έτσι Μελή συμμετείχαν σε ημερίδες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην 111Π.Μ. με θέμα «Ερευνά και διάσωση με συνεργασία εναέριου και πλωτού μέσου» και λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις με ελικόπτερο της Π.Α. στην Ν. Αγχίαλο. Ακόμη 2 μέλη ταξίδεψαν στην Νορβηγία ο (Απρίλιος 2016, Φεβρουάριος 2017) όπου εκπαιδευτήκαν από την RS
(Redningsselskapet, the Norwegian Society for Sea Rescue) σε θέματα: χειρισμού διασωστικού σκάφους, περισυλλογή ναυαγού, ρυμούλκηση σκάφους με βλάβη, δημιουργία μοτίβων έρευνας και διάσωσης με την χρήση των κανόνων της International Maritime Rescue και το I am SAR .Τέλος τα μελή εκπαιδεύτηκαν στις τεχνικές απεγκλωβισμού από καμπίνα ελικοπτέρου που κάνει προσθαλάσσωση(Helo Dunker). Πέντε από τα μέλη της ομάδας έχουν επιλέξει να ειδικευτούν στις Πρώτες Βοήθειες και ολοκλήρωσαν εκπαιδεύσεις με θέμα :
«Εκτίμηση Αντιμετώπιση πολυτραυματία μέθοδοι και υλικά ακινητοποίησης» και «Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση Τραυματία» (Δεκέμβριος 2017,Μάρτιο του 2018) ,ενώ ένα από τα μελή αυτά πιστοποιήθηκε με το ανώτερο πτυχίο προνοσοκομειακής φροντίδας πολύ τραυματία PHTLS (Pre HOSPITAL TRAUMA LIFE SUPPORT -NAEMT-). Ακόμη δύο μέλη του τμήματος Πρώτων Βοηθειών της ομάδας έχουν προαχθεί σε εκπαιδευτές πρώτων για της εσωτερικές εκπαιδεύσεις της ομάδας ενώ ένα ακόμη έχει αναβαθμιστεί σε εκπαιδευτής ενηλίκων βασικής υποστήριξης ζωής με την χρήση απινίδωτη από τον πανευρωπαϊκό φορέα ERC.
       Η ομάδα μετά από δύο χρόνια ύπαρξης (2015-2016) ξεκίνησε νέο σχολειό βασικής εκπαίδευσης για νέα μέλη - διασώστες το 2017, τα οποία είχαν εκφράσει ενδιαφέρον βλέποντας το έργο της ομάδας μέχρι τότε. Η εκπαίδευση διήρκησε οκτώ μήνες και αφού τα νέα υποψήφια δόκιμα μελή εκπαιδευτήκαν στους τομείς δράσης της Ε.Ο.Δ., ολοκλήρωσαν το σχολείο το Δεκέμβριο του 2017, και εντάχθηκαν στο δυναμικό της ομάδας, ενώ εκ νέου το 2020 και εν μέσω πανδημίας διοργάνωσε και ολοκλήρωσε νέο βασικό σχολειό νέων εθελοντών εντάσσοντας στην ομάδα επιπλέων 13 νέα μέλη. Η ομάδα πλέον απαρτίζεται από 39 ενεργά μέλη από τα όποια τα 32 σε Σκιάθο και 7 σε Σκόπελο τακτικά και
δόκιμα.


1.5. Η αναβάθμιση από βάση σε ανεξάρτητο παράρτημα

Η αρχική μορφή της ομάδας μας ήταν σαν βάση ετοιμότητας όπου υπαγόταν στην κεντρική διοίκηση με τομέα ευθύνης το νησί της Σκιάθου. Τον Μάρτιο του 2019 η ΚΔ της ΕΟΔ βλέποντας το έργο που παρήγαγαν οι εθελοντές στην περιοχή της Σκιάθου έδωσε την έγκριση να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παράρτημα με τομέα ευθύνης τις βόρειες Σποράδες συγκεκριμένα τα νησιά: Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου. Πλέον το παράρτημα Βορείων Σποράδων είναι μια αυτοτελής ομάδα με δικά του οικονομικά, με δικό του καταστατικό, αφμ και τραπεζικό λογαριασμό ενώ όλα τα μέλη του ΔΣ κάνουν κάθε χρόνο πόθεν έσχες.

 
Στοιχεία παραρτήματος:
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Β. Σποράδων
Έδρα Σκιάθο και τομέας ευθύνης νησιά Βορείων Σποράδων με μια βάση έκτακτης ανάγκης στην Σκόπελο.

 

Τραπεζικός Λογαριασμός

ΠΕΙΡΑΙΩΣ:5600101679964.                                                                           IBAN : GR80 0172 6000 0056 0010 1679 964.                                    Δικαιούχος : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ  ΑΦΜ 996925857


1.6.Επίλογος
Συνοψίζοντας η ΕΟΔ Βορείων Σποράδων είναι ένα ανεξάρτητο παράρτημα (οικονομικά και λειτουργικά) με την μορφή Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που απαρτίζεται από εθελοντές κάθε ηλικίας όπου η ενίσχυσή του βασίζεται σε δωρεές, με σκοπό την απόκτηση διασωστικού εξοπλισμού ο όποιος θα διατίθεται για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών των Βορείων Σποράδων. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μιας ομάδας (η μόνη εθελοντική ομάδα στα νησιά των Σποράδων) τόσο καλά εκπαιδευμένης σε τομείς έρευνας και διάσωσης) που δεν σταματά να εκπαιδεύεται, έτοιμη (24ωρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα) να επέμβει όπου της ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές και την Πολιτική Προστασία των νησιών. Η διάθεση και η κατάρτιση υπάρχει ο εξοπλισμός και οι πόροι είναι αυτοί που πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να είμαστε εκεί. Γι’ αυτό ζητάμε την βοήθεια για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε.

Τel.: 0030.6982593516

email: sporades@hrt.org.gr
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε